Ciasto Marchewkowe

 In Zrób to sam

Ciasto Marchewkowe

Ciasto marchewkowe przygotowane z przepisu gości, którzy odwiedzają Park Rozrywki w Kudowie Zdroju jest bardzo wysokie, nasączone soczystym sokiem i puszyste jak niebiańska chmurka. Zrób takie pyszne ciasto w domu a podbijesz najbliższych serca. Przepis łatwy i szybki do wykonania.
Każdemu kucharzowi domowemu uda się go szybko upiec.
Do wykonania pysznego ciasta marchewkowego możesz użyć 26cm tortownicy albo prostokątnej blaszki.

Potrzebna składniki to:
1,5 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
1/2 (pół) łyżeczki soli

Przygotowanie: marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C a następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Wlewamy olej ciągle mieszając a następnie mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Tak wymieszane ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą z soku marchewkę z orzechami wciąż mieszając. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. ( dla pewności czy jest gotowe można sprawdzać drewnianym patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą czekoladową czy lukrem :) Smacznego.

Recent Posts

Leave a Comment